De Sent Waninge Groep bestaat o.a. uit de drie logistieke bedrijven DGO Express, Sent Waninge Transport en Transpa Emmen. Samen leveren zij uiteenlopende diensten, waarbij ieder bedrijf haar eigen specialisme en werkgebied heeft.
De transportactiviteiten bestaan onder andere uit 24-uurs distributie, complete ladingen en geconditioneerd transport. Daarnaast beschikt de Sent Waninge Groep over 40.000 m2 opslagruimte. Er werken 300 mensen bij het familiebedrijf
en de vloot bestaat uit 150 voertuigen. Op dit moment wordt een eigen laadplein voor vrachtwagens gerealiseerd, welke begin 2025 in gebruik genomen kan worden om de eerste eigen elektrische vrachtwagens op te laden.
Ook voor derden is er de mogelijkheid om vrachtwagens op hoog vermogen te kunnen opladen.
Data is van groot belang voor de bedrijfsvoering. Sinds september 2023 is Sent Waninge lid van de Bricklog Power BI Academy.
Deze case illustreert het belang van het gebruik van Power BI om data in een gestructureerde omgeving te plaatsen, wat leidt tot betekenisvolle rapportages.
Binnen de Sent Waninge Groep is er veel logistieke data beschikbaar. Omdat recentelijk de focus met name lag bij realisatie van de inmiddels verkochte bedrijfswagentak ontbrak voor de logistieke bedrijven een gestructureerde aanpak om de aanwezige data om te zetten in waardevolle stuurinformatie voor zowel intern als extern gebruik. Dit was (en is) een grote uitdaging.
Tijdens een TLN-training maakte Sent Waninge voor het eerst kennis met Bricklog, een bedrijf dat data-integratieoplossingen voor transport en logistiek biedt en gespecialiseerd is in Power BI-trainingen. De mogelijkheden die zij presenteerden met de Power BI Academy spraken direct aan.
Hoewel Sent Waninge destijds nog geen gebruik maakte van het Bricklog-platform, zag Gerben Wind persoonlijk een kans om zijn vaardigheden te ontwikkelen. Hij besloot de Power BI-opleiding bij Bricklog te volgen om twee hoofdredenen: ten eerste om kennis te vergroten in het maken en aanpassen van rapportages via views en metingen; ten tweede om inzicht te krijgen in de onderliggende processen.
Voorafgaand aan de opleiding waren er geen specifieke bezwaren, omdat Sent Waninge zonder vooringenomenheid instapte. De eerste trainingen overtuigden direct van de potentie en de praktische toepasbaarheid van Power BI.
Een belangrijk resultaat is de bewustwording binnen de organisatie over het belang van data-integriteit. Voorheen was dit een struikelblok bij het opzetten van rapportages, maar nu wordt er veel meer aandacht besteed aan het correct vastleggen van data binnen het systeem. Het principe "trash-in, trash-out" is nu duidelijk doorgedrongen.
"Bricklog kenmerkt zich door een data-gedreven benadering in de logistieke dienstverlening. Ze streven naar standaardisering zonder de specifieke behoeften van klanten uit het oog te verliezen. Door een raamwerk op te zetten waarbij de interne organisatie betrokken wordt, vergroten ze het begrip waarom data-input aan bepaalde criteria moet voldoen voor zinvolle en betekenisvolle stuurinformatie.
De samenwerking met Bricklog heeft niet alleen de technische vaardigheden van Gerben Wind versterkt, maar ook bijgedragen aan een cultuuromslag binnen de organisatie ten aanzien van datagebruik en rapportageprocessen."
Lees verder om meer te horen over zijn ervaring met de Bricklog Power BI Academy.
Binnen de Sent Waninge Groep is er heel veel bestaande logistieke data beschikbaar, maar omdat we nog niet zo lang samen als groep logistieke bedrijven opereren, is er nog geen goede structuur om deze data om te zetten tot belangrijke stuurinformatie (voor zowel intern als extern gebruik.
Op datzelfde moment kwam Bricklog in beeld via een TLN-basistraining in Power BI en dit was de 1e kennismaking van de organisatie met zowel Power BI als Bricklog.
Helaas maken we op dit moment (nog) géén gebruik van het Platform van Bricklog (link to Bricklog website). Ik gebruik de Academy echter vooral om mijzelf verder te bekwamen in enerzijds het kunnen maken/aanpassen van rapportages middels de views/metingen en anderzijds om te begrijpen hoe e.e.a. tot stand komt (onder de motorkap zeg maar).
Geen bezwaren omdat we er blanco ingestapt zijn, maar direct “gepakt” door de mogelijkheden die gepresenteerd/uitgewerkt werden tijdens die eerste training(en).
Meest concrete resultaat is wel dat er een stuk bewustwording binnen de organisatie plaatsgevonden heeft die vertaald moet worden naar de werkvloer. Data-integriteit bleek een valkuil te zijn bij de opzet van onze rapportages tot nu toe. Dit heeft ertoe geleidt dat er veel meer aandacht is voor de hoe huidige werkwijzen zich verhouden tot hoe het moet (en hoe we het willen) om correcte data in het systeem te genereren. Trash-in is trash-out !
Feit dat vanuit een data gedreven, logistieke dienstverlening gewerkt wordt aan standaardisering, zonder klant specifieke randvoorwaarden uit het oog te verliezen.
De gedachtegang om een raamwerk neer te zetten waarbij de interne organisatie betrokken moet zijn bij de invulling ervan. Hierdoor ontstaat (hopelijk) het begrip waarom input van data aan bepaalde criteria moet voldoen om tot zinvolle/betekenisvolle (stuur)rapportages te kunnen komen.