CO2 rapportage in Power BI door Bricklog

Hubert Benneker

CO2 en PowerBI voor transporteurs mogelijk?

Antwoord: Ja…, maar dan heb je wel wat principe besluiten te nemen.

Als een transporteur z’n data tot waar mogelijk op orde heeft, is het goed te doen een CO2 verantwoording te berekenen conform een standaard. Dus dan rest de vraag: welke standaard?

Helder dat vanuit Connekt en / of BigMile de goede eisen worden neergelegd, die ook europees ondersteund (gaan) worden. Natuurlijk prettig met internationale klanten, juist voor hen heb je een “stempel” nodig. Die grote verladers hebben namelijk meer van de keten te verantwoorden dan de gemiddelde transporteur uit Nederland. Dan heb je dus als transporteur op z’n minst te voldoen aan die verantwoording-eisen. Maar ja, als je opdrachtgever slechts die ene Lane van A>B beoordeelt in de vergelijking met je concurrent, snij je jezelf dan niet in de vingers als je met de formele methode rekent waar vaak een hogere CO2 waarde uitkomt. ADD (werkelijk gereden afstand), PD (geplande afstand) of kortst mogelijke afstand (SFD) zijn ruwe methodes die door je concurrent weleens oneigenlijk gebruikt zouden kunnen worden. En jij werkt keurig volgens de GCD-norm (great circle distance), een methode waarmee tonnage en toeval van planvolgorde worden meegenomen in de toewijzing van CO2 op een stop / zending. Lijkt allemaal ingewikkeld, maar het is goed te doen, mits je je data op orde hebt.

Dus nogmaals de vraag: CO2 en PowerBI, is dat voor transporteurs mogelijk?
Zeker weten, en eigenlijk wil je alle mogelijke uitkomsten kunnen bieden, geplande – kortste – werkelijke én de officiële. Ook dat kan, als je op detail-niveau je data op orde hebt, kun je vanzelfsprekend alle doorsnedes maken die je hebben wilt. Met je klant, intern en met je accountant maak je afspraken over waar je mee gaat rekenen en je hebt een goede start. Een start waarmee je vaak verder bent dan je concurrent, want nu is je data op orde hebben nog een uitzondering, binnen een paar jaar de norm!

Bricklog kan je data op orde krijgen en daarmee ook je CO2 waardes berekenen, zelfs met een portal naar je klant of plugin naar Connekt, CBS of BigMile. En ben je zelf nog niet zo ver? Laat ons je helpen op die reis, en tot die tijd met workarounds je klanten geven waar ze om vragen.

 

Hey!

Je bent er al een tijdje

Zullen we anders een afspraak maken?

Of laat onze zoekmachine je helpen