Niels vertelt

Wat ik aan werkzaamheden voor klanten verricht, en waarom dat juist in deze tijd cruciaal is.


Niels, vertel wat doe jij bij Bricklog?
Iedereen kent hem wel, de vraag die je op elke verjaardag krijgt: “Wat doe je eigenlijk voor werk?”. Voor een schilder, elektricien of vrachtwagenchauffeur is deze vraag vrij eenvoudig, wanneer je iemand vertelt dat je vrachtwagenchauffeur van beroep bent, is de reactie meestal iets van: “O leuk! Dan ben je wel veel van huis maar je ziet tenminste wel wat van de wereld.”


Voor mij is deze vraag wat lastiger, wanneer ik dezelfde vraag krijg, en als antwoord geef dat ik (logistieke)bedrijven door middel van analytische vaardigheden en BI tooling ondersteun in hun (data driven) decision making processen, kijkt de vrager je schaapachtig in de ogen. “Dat is weer eens wat anders” is misschien wel de meest luchtige reactie die ik tot nu toe op mijn functieomschrijving heb gehad. Meer dan genoeg reden dus om in dit stuk nou eens uit te leggen wat ik nou eigenlijk doe en als aanvulling hierop, waarom wat ik doe in deze onzekere tijden juist heel waardevol is.


Je gaat als een raket, neem ons eens mee in je ontwikkeling
​Ja even voorstellen: mijn naam is Niels Hartman, 25 jaar en ben na het schrijven van mijn scriptie bij Bricklog hier ook meteen aan de slag gegaan. In mijn functie als Young Professional ga ik in de rol van analist verschillende klanten af met verschillende vraagstukken. Ik doe dit nu een jaar, in dit jaar heb ik geleerd dat er in mijn werk twee types vragen zijn:


  • “Niels, kun je ons voorzien van informatie om een goede beslissing te maken over onderwerp X?)
  • “Niels, kun je dit takenpakket onder de loep nemen om te kijken of dit ook sneller/beter/met minder fouten kan?”


Beide vragen zijn van totaal andere aard, en vragen dus ook een heel verschillende aanpak. Tijdens het voorzien van informatie werk ik vooral op strategisch niveau, bij het onder de loep nemen van een takenpakket ben ik vooral met procesverbetering bezig op operationeel niveau. Deze afwisseling maakt mijn werk super veelzijdig!


Wat heb je geleerd?
Ik ben ca. één jaar geleden afgestudeerd van de opleiding Technische Bedrijfskunde. In mijn eerste jaar ben ik meteen het diepe ingegooid. Ik heb in mijn eerste jaar naast veel technische skills ook heel veel geleerd over projectmatig werken, teamwork en de logistieke branche als geheel.


En hoe ga je nu te werk?
Wanneer ik een hulpvraag krijg met betrekking tot informatievoorziening, is de eerste stap eigenlijk altijd het verzamelen van zoveel mogelijk informatie. Hier is het belangrijk om te roeien met de riemen die je hebt. Sommige klanten hebben een data factory waar ik on demand alle informatie uit kan halen waarvan ik het idee heb dat het ook maar een beetje relevant is. Bij andere klanten moet ik het doen met een Excel dump uit het TMS/planpakket. Dit is helemaal niet erg! Het betekent alleen in de meeste gevallen dat er wat meer tijd in het cleanen van de gegevens die beschikbaar zijn gaat zitten. Bij de geavanceerdere vragen, bijvoorbeeld wat voor impact een potentiële klant heeft op het huidige zendingenpakket, probeer ik ook de nieuwe situatie te simuleren.


Wanneer ik alle gegevens heb ga ik deze bruikbaar maken. Nadat ik gegevens heb gecleand en geformatteerd kan ik gegevens uit verschillende systemen aan elkaar koppelen en rapportages opstellen. Bij het maken van een rapportage hou ik er altijd rekening mee of het een eenmalige rapportage is, of dat de wens bestaat de rapportage vaker te kunnen draaien. Wanneer het laatste het geval is stel ik de rapportage altijd op in Power BI, en geef ik de klant instructies mee over hoe te reproduceren. Indien de klant tevreden is met het resultaat zit mijn werk erop!


Een aantal voorbeelden van vragen die ik op deze manier aanpak zijn:


  • Wat voor impact heeft deze nieuwe klant op mijn operatie?
  • In welke regio’s verdienen we geld, in welke niet?
  • Wat is de kwaliteit van mijn transportplanning?
  • In hoeverre verschillen de daadwerkelijk gereden ritten van de geplande ritten?


Werk je voornamelijk met data?
In mijn werk krijg ik ook procesvraagstukken voorgeschoteld. Ieder bedrijf heeft wel een aantal taken waarbij het onderbuikgevoel eigenlijk al zegt dat deze veel handiger zouden moeten kunnen. Omdat ik bij veel logistieke bedrijven over de vloer kom en veel met de verschillende in de markt gebruikte systemen werk, kan ik ook hierin een helpende hand bieden. Wat ik dan normaal gesproken doe is samen met de klant het proces in kaart brengen, de bottleneck in het proces signaleren en vervolgens een kosten- en batenanalyse doe voor de verschillende mogelijkheden om het proces te versnellen. Als de klant een van de geboden oplossingen als uitkomst ziet, ga ik deze samen met de operatie implementeren. Zelf vind ik het enorm gaaf wanneer we tot een oplossing komen waarbij we de werkdruk van een afdeling kunnen verlagen met een creatieve oplossing waarbij er niet eens een investering gedaan hoeft te worden!


Klinkt alsof je op jonge leeftijd al een enorme bijdrage kan leveren aan de branche
In deze onzekere tijden zijn mijn werkzaamheden cruciaal, ondernemingen worden gedwongen om keuzes te maken die ze eigenlijk liever niet hadden willen maken en door het werken op afstand en een toename in het ziekteverzuim ligt de werkdruk op veel afdelingen hoger dan ooit. Ik kan ondernemingen helpen bij het maken van keuzes. Dit doe ik door ze te voorzien van alle benodigde informatie voor het nemen van de juiste beslissing en potentieel de werkdruk van afdelingen te verlichten, met creatieve oplossingen voor de nieuwe problemen die het aangepast werken van deze tijd met zich meebrengt!

|blog

Related

The quest for skills

The quest for skills Voor onze Skill Tree gebruiken we de “Self Determination Theory" uit de gaming industry, waarin 3…

Lees meer

Automatisme

Automatisme Automatisme, van het Griekse woord automatismos, is de spontane productie van vaak nutteloos verbaal of motorisch gedrag, zonder zelfbeheersing of…

Lees meer

Hoe het allemaal begon…

29 januari 2015 was het startschot voor Bricklog. Hubert en Marco hadden een bijzondere groep ondernemers bij elkaar gebracht om…

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *