Patrick Masrom

 

Recap Bricklog BI training 1 juli.

 

Een intensieve dag voor de deelnemers. We hadden een gevuld programma, waarvan we op verzoek van de deelnemers 1 deel zelfs hebben doorgeschoven naar een terugkomdag. ’s Ochtends vroeg maken de trainers de ruimte klaar, tafels worden in een ‘U’ gezet en de schermen aangesloten. Na het welkom en de huishoudelijke mededelingen trapt Martijn de training af met een Power Query training.

Stap 1 in de Bricklog BI Workflow is het ophalen van je data met behulp van de Power Query Editor. Om vervolgens de data te kunnen cleanen en relaties te maken tussen de verschillende tabellen. Een straightforward proces, waar we snel doorheen zijn. Nu we de data hebben, wijdt Martijn een groot deel van zijn training aan het goed instellen van de eigenschappen. Dit is meteen ook het moment dat het verschil in niveau tussen de deelnemers zichtbaar wordt. Een groot deel volgt nauwgezet de instructies van Martijn, maar een enkele oplettende gevorderde deelnemer komt met scherpe vragen: “…, maar als ik het wil zien. Dan kan ik het toch ook op déze op deze manier doen?” En zoals met veel dingen, er zijn meerdere wegen naar Rome. En dit is precies de reden dat wij bij onze training alleen maar professionals uit de sector hebben uitgenodigd. De voertaal is diesel, pallets en ritnummers. De gevorderde deelnemer kan hun specifieke vraag stellen, maar doordat de taal hetzelfde is kan de beginner gelijk meegenomen worden. Misschien niet in de vraag an sich, maar meer het besef: “Goh, kan dat óók?!”

Op locatie is het altijd even kijken hoe ’t gaat en tijdens een kort intermezzo, wordt er een setwissel gedaan. Leuk, een groot scherm voor de presentaties, maar niet wanneer de helft van de aanwezigen je niet kan volgen vanwege de reflectie. Nu elke zijde van de U-vorm een eigen beeldscherm heeft, vervolgd Jeroen de training met iets luchtigs. Dat moet ook wel, anders zouden de deelnemers overlopen.

Ik, als Bricklogs communicatie creatieveling, kan dit stuk van Jeroen hartelijk beamen. “Form follows function.” Tijdens deze training wijdt Jeroen zijn tijd aan de planning en de opmaak van de rapportages en dashboards. Bepaal eerst wat je wil laten zien en op welke manier. Zo kun je de rapportages doelbewust inzetten en worden ze gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. Anders krijg je chaotische rapportages en is je inspanning te niet, omdat niemand de rapportages gebruikt. Een korte prelude op wat komen gaat, helaas was de expert die wij hiervoor hadden uitgenodigd verhinderd. Gelukkig neemt hij ons dieper mee in de visualisaties tijdens een van de terugkomdagen.

En dan is het tijd voor de lunch. Even een beetje stoom afblazen onder het genot van de kookkunsten van Klein Berlijn. De nietsvermoedende deelnemers lachen, eten en netwerken. Niet bewust van de stilte voor de storm.

De ochtend zit erop en de deelnemers kunnen nu, door middel van M code, tabellen oproepen en verbinden in Power Query en zij snappen nu beter, waarom opmaak zo’n belangrijk onderdeel is van Power BI. Maar ja, in feite hebben de deelnemers nu niet meer dan mooi opgemaakte tabellen met data. Doel van Power BI is toch om inzicht te creëren? Daarom neemt Niels de deelnemers mee in DAX. De “taal” van Power BI. Een heel pittig stuk, waar vaak het meeste van de tijd in gaat zitten zonder dat je meteen iets ziet. Niels neemt de aanwezigen mee aan de hand van 11 formules, om inzichten te creëren vanuit de data. Het is vrij warm op de locatie, de stof is taai en nu lijkt het erop of we deelnemers van de kar verliezen. Er worden veel vragen gesteld, de trainers zijn druk met helpen. En wanneer Niels aan het einde van zijn geplande tijd is, zit hij pas op de helft van zijn training. De trainers discussiëren onderling: “Is het misschien beter, om het vervolg maar in een terugkomdag op te pakken?” De zorg was onterecht. Desgevraagd, besluiten de deelnemers unaniem door te willen gaan met de DAX training – té interessant!

Zo wordt dus ook Jeroens eigenlijke onderdeel – het online delen van rapportages – doorgeschoven naar een terugkomdag. Op zich geen gekke gedachte, want je kan pas wat delen als je ook daadwerkelijk een rapportage hebt. Inmiddels is de uitnodiging voor de eerste terugkomdag verstuurd en al massaal op gereageerd. We zien iedereen weer 21 september, dan gaan we sowieso verder met visualisatie en neemt Microsoft MVP Dataplatform Enrico van de Laar  van bedrijf NMTY, de deelnemers mee in databeveiliging. Maar de terugkomdagen zullen ook in het teken staan van individuele vragen vanuit de deelnemers. Voor wie al druk bezig is en niet kan wachten tot 21 september, je kan je vragen nu al kwijt op het forum. Volg onderstaande link of scan de QR code in het schrijfblok wat je tijdens de training hebt gekregen.

Nu heb ik natuurlijk weinig echt concrete dingen uit de training genoemd en dat is natuurlijk met een reden. Precies weten wat de ‘ditjes en datjes’ uit dit artikel zijn? De volgende training voor nieuwe deelnemers is gepland op 7 oktober. Deze training zit al aardig vol, omdat er veel deelnemers zijn die afgelopen 1 juli niet konden. Wees er dus snel bij!

TIP: Een aantal deelnemers hebben de training vergoed gekregen via de SOOB subsidie.

Hey!

Je bent er al een tijdje

Zullen we anders een afspraak maken?

Of laat onze zoekmachine je helpen